Βιογραφία

Ο βαρύτονος Κωνσταντινος Γιαννούδης έχει ενθουσιάσει ακροατήρια σε όλη την Αμερική με την οξυδερκή και συνταρακτική ερμηνεία μερικών από τους πιό αγαπημένους καθώς και τους πιό μισητούς ήρωες της όπερας. Η επιβλητική παρουσία του, η ρωμαλέα φωνή, ο τέλειος έλεγχος στην ερμηνεία καθηλώνει το ακροατήριο. “Επιδέξιος και ισσοροπημένος καλλιτέχνης, διακριτική κωμική φύση, ευγενές άκουσμα” είναι απλώς μερικά από τα σχόλια που έχουν γραφτεί για να περιγράψουν τις παραστάσεις του. Πρόσφατα στο ρόλο του Scarpia έχει εγκωμιαστεί ως «μείζων ανακάλυψη» με την “σκοτεινή επιβλητική παρουσία του”. Η Cyprus Mail έγραψε για ένα κονσέρτο με άριες του Verdi: “Η ρωμαλέα φωνή του είχε φυσική ζωντάνια και απόλυτη κατανόηση των οπερατικών δυνατοτήτων με σιγουριά/αυτοπεποίθηση.  Ήταν μια φλογερή και συγκινητική παράσταση γεμάτη ενέργεια και απόλυτη αφοσίωση”.

Ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία πρωταγωνιστικούς ρόλους σε περισσότερες από 400 παραστάσεις σε όπερες και κονσέρτα σε θέατρα, όπως το Carnegie Hall, Avery Fisher Hall και Alice Tully Hall του Lincoln Center της Νέας Υόρκης, όπως επίσης και στην San Francisco Opera, Sarasota Opera, Lyric Opera of San Antonio, Opera Idaho, Eugene Opera, Nevada Opera, Syracuse Opera, Mobile Opera, Taconic Opera, Mississippi Opera, Annapolis Opera, Athena Opera, Fargo-Moorehead Opera, Maine Grand Opera, Opera San José και New York Grand Opera.

Στο ποικίλο και εκτενές οπερατικό ρεπερτόριο τού εύστροφου βαρύτονου περιλαμβάνονται 27 πρωταγωνιστικοί ρόλοι συμπεριλαμβανομένου και των ομώνυμων ρόλων στις όπερες του Rigoletto, Macbeth, Don Giovanni και Il Barbiere, Il Conte d' Almaviva στη Nozze di Figaro, Il Conte di Luna στη Il Trovatore, Enrico στη Lucia di Lammermoor, Escamillo στην Carmen, Ford στη Falstaff, Germont στη La Traviata, Jago στην Otello, Marcello στη La Bohème, Michele στην Il Tabarro, Renato στην Un Ballo in Maschera,  Scarpia στην Tosca και Sharpless στη Madama Butterfly.

Ο Κωνσταντίνος Γιαννούδης έχει ερμηνεύσει και σύγχρονα οπερατικά έργα, όπως το Μahagonny-Songspiel του Kurt Weill, Four Saints in Three Acts του Virgil Thomson, Found Objects του Roger Trefousse και Amahl and the Night Visitors του Gian Carlo Menotti. Έχει επίσης υποδυθεί τον ρόλο του Horace Tabor στην The Ballad of Baby Doe του Douglas Moore, Drosselmeir στην παγκόσμια πρεμιέρα του The Tale of the Nutcracker του Craig Brohmler και τον ρόλο του Marius στην πρεμιέρα της Νέας Υόρκης στην Apollonia του Robert Starer.

Εμφανίστηκε ως σολίστας στο Carnegie Hall Stern Auditorium στο Requiem του Fauré, στο Mass of the Children του John Rutter, στο Requiem του Mack Wilberg, στην παγκόσμια πρεμιέρα στο Requiem του Stephen Walters και στην Όπερα Ermione του Rossini. Επίσης ερμήνευσε σε άλλα κονσέρτα ως σολίστας στην 8η Συμφωνία του Mahler, στο Messa di Gloria του Puccini, στο Die erste Walpurgisnacht του Mendelssohn και στο Requiem του Brahms.

Ο εκ Λεμεσού βαρύτονος έχει εισαγάγει το ελληνοαμερικανικό κοινό στο ελληνικό ρεπερτόριο ως σολίστας σε διάφορα κονσέρτα, όπως «Χαιρετισμός στο Ελληνικό Πνεύμα» στο Lincoln Center, το «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη στο Merkin Hall και «Τα Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη», μετά από πρόσκληση του Πρέσβη της Κύπρου, στα Ηνωμένα Έθνη.

Στην Κύπρο, εμφανίστηκε με τη Λυρική Σκηνή Κύπρου, με την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου υπό την διεύθυνση του Μαέστρου κ. Λουκά Καρυτινού και την Ορχήστρα Νέων υπό την διεύθυνση του Μαέστρου κ. Άγη Ιωαννίδη. Έχει επίσης δώσει δύο ρεσιτάλ τραγουδιού στο θεάτρο Rialto στη Λεμεσό, και ερμήνευσε τραγούδια στην εκδήλωση για τα ενενηντάχρονά του εθνικού αγωνιστή Παπασταύρου Παπαγαθαγγέλου με τον πιανίστα Μάριο Παπαδόπουλο.

Άλλες αξιοσημείωτες παραστάσεις περιλαμβάνουν το ρόλο του Horace Tabor στην The Ballad of Baby Doe, το ρόλο του Jago στην Otello στα πλαίσια του Paphos Aphrodite Festival, σολίστας στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης, σε κονσέρτο με την ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας τού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ρεσιτάλ στο Τορόντο για το ίδιο γεγονός, το ρόλο του Sharpless στη Madama Butterfly με τη New York Grand Opera της Νέας Υόρκης, Gala concert στο Mississippi Opera και τα εγκαίνια της Kyrenia Opera της οποίας είναι ιδρυτής και γενικός διευθυντής, στο Tony Bennett Concert Hall στη Νέα Υόρκη.

Ο Κωνσταντίνος Γιαννούδης είναι κάτοχος διδακτορικού-Doctor of Musical Arts-απο το Graduate Center of the City University of New York, Master of Music από το Mannes College of Music και Bachelor of Music από το Hunter College της Νέας Υόρκης .